2021. február 2., kedd

Z. TÁBORI Piroska: A MA SZAKÁCSKÖNYVE. 2000 recept * III. kiadás, 1932 * kiadói, aranyozott, vászon - Jelenlegi ára: 26

Z. TÁBORI Piroska: A MA SZAKÁCSKÖNYVE. 2000 recept * III. kiadás, 1932 * kiadói, aranyozott, egészvászon kötésben * Dante
2000 recept
Diétás ételek
Olcsó és gyorsan készülő ételek
Weekend főzés
Nyers ételek
Összeállította: Z. Tábori Piroska
A diétás étrendet összeállította: Dr. Vincze Jenő
III. kiadás (11-13 ezer)
Kiadói, aranyozott, egészvászon kötésben
Dante Kiadás (Budapest, 1932)
632 p.
TARTALOM
Előszó 3
Tudnivalók 5
Konyhavegyészet
Mire van szüksége az emberi szervezetnek 6
Meddig főzhetjük az ételeket? 9
Élvezeti cikkek 9
Különfélék 11
Nem ártalmas fűszerek 11
Edények 13
A főzés abc-je
Zsír 15
Vaniliáscukor készítése 15
Vaj habosra verve 15
Torták bevonása 15
Tortalapok 16
Pirított zsemlyekocka 16
Mogyoró pörkölés 16
Mazsolatisztítás 16
Krémfélék kiborítása 16
Mandula héjalása 16
Csokoládé puhítása 17
Cukor "spinnelés" (sűrű szirup) 17
Cukorpirítás (karamellkészítés) 17
Citromhéjreszelés 17
Áztatott zsemlye 17
Salátapáclé készítés 17
Páclé készítés 18
Tejbedara (gríz) főzése 18
Tejberizs főzése 18
Tésztapróba 18
Galuskatészta (nokeddli) 19
Krumplistészta 19
Tésztakifőzés 19
Tésztagyúrás 21
Palacsinta tésztája 21
Dagasztás 21
Kovászolás 22
Zsírolvasztás 22
Hirtelensültek (húsok) 23
Hús spékelése 24
Húsdarálás 24
Hal kellemetlen mellékíze 24
Hagymapirítás 24
Gombapárolás 25
Burgonya sütése 25
Burgonya főzése 25
Tojás, tejföl behabarása a levesbe 26
Leégett húsféle megmentése 26
Leves leszűrése 26
Csontlé felhasználása 26
Zöldségtisztítás 26
Haltisztítás 27
Gombatiszítás 27
Gesztenye tisztítása 28
Baromfi tisztítása 28
Hogyan mossuk meg a főzeléket? 29
Hogyan mossuk meg a húst? 29
Rántás-készítés 30
Paszírozás (szitán áttörés) 30
Kirántott dolgok előkészítése (panirozás) 31
Habverés 32
Formák kikenése sütéshez, főzéshez 32
Párolás 32
Gőzben főzés 33
Főzés, forralás 33
Tojásszétválasztás 33
Tojásfőzés 34
Tejforralás 34
Teakészítés 35
Levesek
Almaleves 36
Áttört almaleves 36
Bableves 36
Bableves sertésbőrrel 37
Barnaleves tyúkhúsból 37
Barátfül leves 37
Bojtárleves 38
Borleves 38
Borkőleves 38
Burgonyaleves 39
Burgonyaleves sertésbőrrel 39
Császárgaluska leves 39
Dara-leves. Maradék húslevesből vagy füstölt húsvelesből készíthető 39
Dara-krém leves 40
Disznótoros leves 40
Finom zöldségleves 40
Francia leves 40
Füstölt húsleves 41
Galamb gulyásleves 41
Gerslileves 42
Gombaleves 41
Gombás laskaleves 42
Gombás gulyásleves 42
Gulyásleves 42
Gyöngykásaleves 43
Gyümölcsleves 43
Gyümölcsleves 43
Halikraleves 43
Hamisleves 44
Hajnalleves 44
Hideg bouillonleves 44
Hurkaléleves 43
Hurutos vagy angazsabor leves (örmény nemzeti eledel) 44
Húsleves 45
Kapros, tejfölös leves 45
Karfiolleves 45
Katonaleves 46
Káposztaléleves tyúkkal 46
Kelpüréleves 46
Kenyérleves 46
Korhelyleves 46
Köménymagosleves tojással 47
Leves pármai sajttal 49
Lisztleves 47
Mandula- vagy hercegleves (maradékból is jó) 47
Májleves 47
Monako-leves 48
Narancsleves 48
Nyúlleves 48
Orjaleves 48
Paprikaleves 49
Paradicsomleves 49
Paradicsomos krumplileves 49
Paradicsomos spárgaleves. (betegnek is jó) 49
Petrezselyemgombócleves 50
Pontyleves 50
Ragoutleves (maradékból készíthető) 50
Rizsleves borjúmellel és spárgával 50
Sajtleves 51
Salátaleves 51
Savanyú malac- vagy tüdőleves 51
Sévigné-leves 51
Sovány tápiókaleves 52
Spárgaleves 52
Szágoleves 52
Száraz bableves 37
Szilvaleves 52
Tavaszi leves 52
Tárkonyosleves 53
Tejkonsommé-leves 53
Tejleves 53
Tejleves finom galuskával 53
Tejszínhabos zöldborsóleves 54
Tüdő-piréleves 54
Tyúkleves szűrve (maradékból) 54
Tyúkleves (maradékból is jó) 54
Vesevelőleves 55
Vörös bableves 55
Zellerkrém leves 56
Zellerleves 55
Zellerleves 55
Zöldborsóleves borsótésztával 56
Zöldségleves (maradékból) 56
Zsemlyeleves 56
Zsemlyeleves 56
Levesbevalók
Gombóc a gyümölcsleveshez 57
Gombóc levesbe 57
Gyűszűfánk 57
Húsos derelye (levesbevaló) 57
Krumpligombóc levesbe 58
Májgombóc 58
Májkonsommé levesbe 58
Sajtos galuska (levesbe) 58
Sonkás piskóta tészta. Maradék sonkávl készíthető 58
Tüdőkonsommé (levesbe) 59
Vagdalék fánk (levesbe) Maradék sülthúsból készíthető 59
Velőgaluska (levesbe) 59
Velőkocka (levesbe) 59
Velő levesben 60
Velőstészta (levesbe) 60
Veseszeletek (feltét) 60
Zsírban sült borsó 60
Előételek
Burgonyás előételek
Angol berakott krumpli 61
Berakott krumpli tejfeles besamel mártással 61
Burgonyaomlett velővel 62
Burgonya ragou 62
Burgonya sonkával összerakva 62
Kirántott krumpli 62
Krumpli fánk (kelesztve) 63
Lerakott burgonya 63
Gombás előételek
Derelye gombával töltve 63
Gombás előétel 64
Gombás előétel 64
Gomba sütve 64
Gomba sütve (előételnek) 65
Gombával töltött paprika 64
Kenyér gombával 65
Kucsmagomba kenyérrel (uzsonnához is jó) 65
Kucsmagomba sonkával 65
Rántott gomba 66
Túrós gomba 66
Hússal készült előételek
Agykolbász 66
Borjúhús hasé (maradékból) 67
Borjúvelő 66
Borjúvelő kagylóban 67
Borjúvelő mártásban sütve 67
Borjúvelő vajjal 67
Csirkével tölltött rétes 67
Csontvelő-falatok 68
Finom előétel 68
Finom töltött előétel 68
Hasé kelttésztából (maradékkal is) 69
Húsétel 69
Húsos laska (egyszerű) 69
Hússaláta táskában (maradékból is jó) 69
Hússal töltött rétes 69
Kevert előétel maradék húsokból 70
Libamájasa szeletek (szendvicsnek, tea mellé is jó) 70
Nyelv krumplistésztában 70
Omlette tésztája 74
Pirított borjúvese, magyar módra 70
Pirított marhanyelv 71
Sajtos falatok csontvelővel 71
Sonkásfánk (húsmaradékkal is jó) 71
Sonkás makaróni 71
Sonkás pité 72
Sonkás tekercs 72
Sonkás tekercs 72
Svéd hering 72
Szalonnás szeletek libamájjal 73
Szárnyas kagylóban 72
Szárnyas püré (maradékból is jó) 73
Tésztában sült kolbász 73
Velős omlett 73
Velő sárgarépás süteménnyel 74
Vesetokány 74
Vese velővel és tojással 74
Palacsintával készült előételek
Palacsintafélék 75
Palacsinta főtt marhahússal 75
Palacsinta kukoricalisztből 75
Palacsinta paprikással (maradék sültből is készíthető) 76
Paprikás csirkével töltött palacsinta 76
Sonkás palacsinta rántva 76
Vagdalt palacsinta 76
Rizses előételek
Csirkerizottó 77
Egyszerű rizottó (hústalan) 77
Homáros rizottó 77
Rizs sonkával 78
Római rizs 77
Sajtos előételek
Olasz sajtosétel 78
Olasz tészta sajttal 78
Óriási gombóc 78
Pirított dara 80
Rakott makaróni 79
Sajtos burgonyalepény 79
Sajtos előétel 79
Sajtos előétel (kagylóban) 79
Sajtos előétel 79
Sajtos előétel 80
Sajtos gombóc angol módra 80
Sajtos hajócskák (uzsonnához is jó) 81
Sajtos makaróni 81
Rakott sajtosmetélt (húsmaradékból is készíthető) 81
Kirántott sajtosszeletek 81
Sajtos-szalonnás szeletek 82
Sajtos táska 82
Sajtos tekercs 82
Főzelékféle előételnek
Karfiol-előétel (kagylóban is készíthető) 82
Karfiol tésztában 83
Kisütött karfiol 83
Összerakott paradicsom (maradékból is) 84
Rakott főzelék vajastésztával 86
Sajtos karfiol 83
Sonkás káposzta 84
Spárga finom mártással 85
Spárga kirántva 85
Spenót (parai) sülve (húsmaradékkal is) 82
Töltött alma (májjal) 85
Töltött paradicsom 84
Töltött paprika hús nélkül 84
Tojás-előételek
Besamelles tojás vagy velő 86
Buggyantott tojás bearnimártással 87
Buggyantott tojás lepényben 87
Buggyantott tojás paradicsommal 87
Finom tojás előétel (maradékhússal) 89
Finom tojás előétel 95
Finom zöldség omlett 92
Gomba rántottával 91
Gombás tojás 89
Gombával töltött tojás 93
Keménytojás-hasé 89
Kirántott töltött tojás 94
Krumplis rántotta 91
Majonézes tojás 90
Olasz rántotta 91
Paradicsom tojással 95
Paradicsom tojástokány 90
Pirított tojás krumplival 95
Portugál omlett 93
Sajtos omlett 93
Sajtos tojás 96
Sonkás tojás 96
Sonkástojás gyermekeknek 96
Sóska omlett 92
Sült rántotta 91
Szardellás rántotta 92
Szardellás tojás (teához is jó) 90
Tejfeles gomba rántott tojással 87
Tejfeles tojás salátával 90
Tojásfőzés 86
Tojás étel mártással 88
Tojás Metternich módra 88
Tojás előétel sonkával és parmezánnal 90
Tojás-előétel (maradékból is készíthető) 96
Tojás-előétel 96
Tojás-előétel borral 96
Tojásos előétel 97
Tojás-étel citromosan 97
Tojásétel sonkával (kagylóban is készíthető) 97
Tojásomlette récemájjal 93
Tojásomlette sonkával (maradékokkal) 93
Tojás sajtmártással 88
Tojás sonkával 90
Tojás spenóttal 89
Tojás tejfelben 97
Tojáslepény, főzelékre 92
Tojáslepény zöld borósval 92
Tojás tekercs (maradékkal is) 94
Töltött tojás hajában 94
Töltött tojás hideg tartármártással 94
Töltött tojás szardellával 98
Tüdő tükörtojással 98
Tükörtojás 98
Zölborsós tojás 91
Zöldsalágára gombástojás 91
Vegyes előételek
Borjúfej hidegen aszpikban 99
Burgonyafánk 99
Felfúj előételek
Burgonya felfújt sonkával 99
Burgonyapudding 100
Felfújt 100
Finom makaróni-pudding 100
Gomba fejfújt 101
Hús-pudding 101
Hús-pudding (maradékból is készíthető) 101
Hús-pudding (maradékból) 102
Hús-pudding 102
Karfiol-pudding (maradék hússal) 102
Karfiol-pudding 102
Káposztás felfújt 103
Krumpli-pudding 103
Krumpli-pudding (másféle) 103
Libamájas felfújt 104
Libamájas makaróni-pudding 104
Makaróni felfújt 104
Makaróni gombával 105
Makaróni-pudding 105
Meleg velős-pudding vagy pástétom 105
Paprika-felfújt hús nélkül 106
Parmezán-felfújt 106
Parmezános felfújt burgonyával 106
Parmezános pudding 106
Parmezános pudding 107
Parmezán-pudding 107
Sajtos burgonya-felfújt előételnek 107
Sajt-felfújt 107
Sajtos felfújt 108
Sajtos pudding 108
Sajt-pudding 108
Sajtos tojás-pudding 108
Sonkás burgonya-felfújt 109
Sonkás-pudding 109
Sonkás-pudding 109
Szárnyas-pudding 109
Tyúk-felfújt 110
Velős-felfújt 110
Főzelék félék
Berakott krumpli kelkáposztával 111
Borsó-püré (télen) 111
Burgonyafőzelék (olcsó) 112
Burgonya-püré 112
Cukorborsó-főzelék (vajasan) 124
Fekete gyökér 114
Finom tavaszi-főzelék 123
Gombafőzelék paprikásan 115
Gombafőzelék tejfelesen 114
Karalábé tejfeles mártással 115
Káposztasavanyítás rögtöni használatra 116
Kelbimbó-főzelék 117
Kelkáposzta 118
Kelkáposzta gesztenyével 117
Köleskása 118
Krumplipép (püré) 112
Kucsmagomba vagy rókagomba tejfelesen 115
Kukoricafőzelék (amerikai étel) 115
Lecsó-főzelék 123
Lecsó-főzelék rizzsel 123
Lencse-főzelék 118
Paprikás krumpli 112
Paradicsomos burgonyafőzelék 112
Paradicsomos káposzta 116
Párolt vörös káposzta 116
Rakott kel 118
Sajtos burgonyafőzelék 113
Sajtos burgonya-püré 113
Saláta-főzelék 119
Savanyú-burgonya főzelék 113
Savanyú káposzta 117
Sárgarépa-főzelék 119
Sárgarépa lerakva 119
Sóska-főzelék 119
Spárga 120
Spárga zöldborsószerűen 120
Spárga hollandi módra 120
Spenót vagy paraj 120
Spenót olaszosan 121
Spenót vajjal 121
Szárazbab főzelék 121
Száraz borsó-püré szalonnával 111
Tejfeles burgonya 113
Tejfeles káposzta 117
ÉS ÍGY TOVÁBB...
Kiadó: Dante Könyvkiadó
Kiadás éve: 1932
Kötés típusa: vászonkötés
Oldalszám: 632 oldal
Méret: 23 cm x 16 cm x 5 cm

Jelenlegi ára: 26 860 Ft
Az aukció vége: 2021-02-03 01:12 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése